JİNEKOMASTİ

JİNEKOMASTİ
Erkeklerde görülen meme büyümesi ve kadın tipinde meme oluşumu durumuna jinekomasti adı verilmektedir. Jinekomasti latince bir kelime olup kelime anlamı olarak da kadın memesi anlamını taşımaktadır.
Sanılanın aksine ülkemizde ve dünya genelinde jinekomasti erkekler arasında oldukça yaygın olan bir problemdir.
Jinekomasti Görülmesinin Sebepleri Nelerdir?
Jinekomastinin ana sebebi tam olarak bilinememekte ve kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Ancak bununla beraber vücutta ortaya çıkan ve çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişim gösteren hormon sorunları, hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıkları, tiroit bezine bağlı olarak gelişen hastalıklar, kullanılan bir takım ilaçlar, akciğer kanseri ve akciğere bağlı olarak gelişen çeşitli hastalıklar, aşırı kilo alımı, ani kilo kayıpları, kas yapımına yönelik olarak kullanılan anabolizanlar ve çeşitli steroid ilaçları jinekomastinin görülme nedenleri arasında yer almaktadır. Ancak pratikte hiç bir neden bulunmamaktadır.
Yine ergenlik çağında 14-15 yaşlarında meme dokusunda büyüme ve fizyolojik jinekomasti ortaya çıkar, bu durum 17-18 yaşlarında kendiliğinden düzelir. Bazen jinekomasti düzelmeyip kalıcı olabilmektedir.
Jinekomasti İlaç Kullanımı ile Tedavi Edilebilir mi?
İlaç kullanımı ile jinekomasti tedavisi sık başvurulmayan ve sonuçları net ve kayda değer olmayan bir yöntemdir. Ayrıca jinekomastinin ilaçla tedavisinde kullanılan ilaçların vücudun birçok organı üzerinde önemli yan etkileri bulunmaktadır.
Jinekomasti Ne Şekilde Sınıflandırılmaktadır?
Jinekomasti sınıflandırması memelerdeki doku artışı ve büyümeye göre yapılmaktadır.
Glandüler jinekomasti, mikst tip, lipomatöz ya da bir diğer deyişle yalancı jinekomasti olmak üzere jinekomasti 3 ana tipte kategorize edilmektedir. Glandüler tipteki jinekomasti erkeklerde kadınsı tipte bir meme dokusu görünümü vermekte ve bu yönde bir doku artışı oluşturmaktadır. Lipomatoz tipteki jinekomasti ise göğüslerde yağ dokusunda büyüme ile kendini göstermektedir. Mikst yani karışık tipteki jinekomasti de ise yukarıda bahsedilen durumların her ikisi bir arada görülmektedir.
Jinekomasti Evreleri Nelerdir?
Jinekomasti evrelerinin sınıflandırması büyüklüğüne ve göğüs bölgesindeki deride yarattığı bolluğa göre yapılmaktadır.
Birinci evre jinekomastide, jinekomastinin yarattığı meme büyümesi ve göğüslerin büyüklüğü sınırlı ölçülerdedir, meme dokusunda ve meme derisinde herhangi bir gevşeklik ya da sarkma görülmemektedir. İkinci evrede ise erkeğin göğsü irice bir kadın göğsünü andırmaktadır, ancak bu hastalarda memelerde ve deride herhangi bir sarkma bulunmamaktadır. Üçüncü evrede ise memeler kadın tipinde olup bu duruma ek olarak meme dokularında ve deride fazlaca gevşeklik ve sarkma görülmektedir. Dördüncü evredeki jinekomastide ise erkeğin memeleri adeta kadın memesi gibidir ve erkeğe has göğüs-meme yapısı görülememektedir.
Jinekomasti Ameliyatı ve Jinekomasti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Memelerde yağ dokusunun artışına bağlı olarak ortaya çıkan birinci ve ikinci evre jinekomasti vakalarında liposuction tedavisi uygulanmaktadır. Liposuction yöntemi ile memeler üzerinde herhangi bir cerrahi kesi yapılmadan ve bu sayede memede kesi izi bırakmadan, meme uçlarındaki kahverengi dokuya bir zarar verilmeden, oldukça küçük özel kanüller vasıtası ile açılan mikro deliklerden içeri girilerek bu gölgedeki yağ ve meme dokusu alınmakta ve jinekomastinin sebep olduğu istenmeyen görüntü ortadan kaldırılmaktadır.
Ben özellikle meme dokusu da olan üçüncü ve dördüncü evrelerdeki jinekomasti vakalarında dahi liposuction işlemi gerçekleştirerek tedavi ediyorum. Hiç bir zaman açık cerrahi, deri küçültme yapmıyorum. Kullandığım özel kanuller sayesinde meme dokusu, yağ dokusu iyice alınmakta ve deride inceltilmektedir. Bu sayede gevşek olan deri dokusu bile kendini küçültmektedir.
Nasıl bir sonuç alınacağını anlatabilmek için, mutlaka öncesi sonrası fotoğraflardan göstererek hastanın kafasındaki soru işaretlerini ortadan kaldırmak gerekmektedir.
Jinekomasti Ameliyatında Hangi Anestezi Tekniği Kullanılır?
Jinekomasti ameliyatlarında genellikle sedasyon anestezisi kullanılmakla beraber, operasyon esnasında hangi tip anestezi tekniğinin tercih edileceği uzman hekimin görüşüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Süreç
Jinekomasti ameliyatı ortalama olarak 1 saat süren ve hasta için rahat bir operasyondur. Hastaya yapılan sargılar bulundukları alanda ortalama 2 gün kadar kalmaktadırlar. Ameliyat sonrasında hasta neredeyse yok sayılabilecek derecelerde hafif şiddette ağrı hissetmektedir, bu durum yine basit ağrı kesiciler ile giderilebilmektedir. Ameliyat sonrasında göğüs bölgesinde hafif şişlik ve sertliklerin olması normaldir, bu durum bir süre sonra kendiliğinden düzelecektir. Jinekomasti ameliyatı sonrasında hasta ortalama 1 gün sonra sosyal ve iş hayatına geri dönebilmektedir. Ameliyat sonrası süreçte hastanın 30 gün boyunca özel bir korse kullanması tavsiye edilmektedir.
Jinekomasti Ameliyatı Kimler İçin Uygundur
Fiziki gelişimini tamamlamış ve 18 yaşından büyük her erkeğe jinekomasti ameliyatı yapılabilmektedir.
Jinekomasti Ameliyatı Fiyatları
Jinekomasti ameliyatı fiyatları, hastada bulunan jinekomastinin yapısı ve evresi, hastanın kilosu, meme dokusunun büyüklüğü ve yapısı gibi unsurlara göre değişiklik göstermektedir.
Jinekomasti ameliyatları ile ilgili olarak daha detaylı bilgi almak ve jinekomasti ameliyatı ücretlerini öğrenmek için doktorunuzdan randevu alarak muayene olmanız gerekmektedir.